Bronnen

Zout

Zout wordt vaak in verband gebracht met het ontstaan van hoge bloeddruk (hypertensie), een risicofactor voor het ontstaan van hart-en vaat ziekten.
Het verband tussen zoutgebruik en hoge bloeddruk blijkt uit onderzoek echter steeds minder duidelijk dan gedacht. Bij mensen met een normale bloeddruk blijkt een overmatige zoutinname maar in een klein deel van de mensen te leiden tot een bloeddruk stijging en een zoutarm dieet levert bij hen slechts een minimale daling van de bloeddruk op.

Bij mensen die al een hoge bloeddruk hebben, is de beperking van de zoutinname meestal toch een zinvolle dieetmaatregel. Bij ongeveer de helft van hen zal een verminderde zoutinname leiden tot een daling van de bloeddruk. Algemeen kan men stellen: hoe hoger de bloeddruk, hoe groter het effect van een zoutbeperking maar er is een grote individuele variatie. Kortom; niet iedereen is even “zoutgevoelig”. Waarschijnlijk zijn andere dieetmaatregelen (afvallen, minder alcohol, stoppen met roken en bewegen)  belangrijker om de hoge bloeddruk te verminderen. Dat de zoutconsumptie niet de belangrijkste risicofactor is in het ontstaan van hoge bloeddruk, betekent niet dat we helemaal niet op ons zoutgebruik moeten letten. Een overmatige zoutinname vergroot ook het risico op een verdikking van de hartwand (via bepaalde hormonale factoren); het is een risicofactor voor ischemisch hartlijden, (een hartziekte ten gevolge van een verstoorde bloedtoevoer naar het hart), en het verhoogt het risico op maagkanker. Genoeg redenen om de zoutconsumptie te beperken.

Hoe de zoutconsumptie te beperken?

De gemiddelde dagelijkse zoutinname bedraagt 10 à 12 g zout (waarvan 4 à 5 g natrium). De aanbevolen hoeveelheid zout is echter maar 6 gram per dag. Dit is overigens nog steeds veel hoger dan de dosis die ons lichaam nodig heeft.

Bij patiënten met hoge bloeddruk kan het nodig zijn om de zoutconsumptie nog verder te beperken, tot minder dan 2 g zout (800 mg natrium) per dag.

Eén theelepel zout bevat ongeveer 2 gram. Bij de meeste mensen is het grootste deel van de zoutinname echter niet zozeer toe te schrijven aan het extra schepje zout bij de bereiding van gerechten of aan tafel, maar vooral aan het overvloedig gebruik van zout bij de verwerking van voedingsprodukten. Bijna alle groente en soep uit blik, bouillonblokjes, vleeswaren, kant-en-klare gerechten, mayonaises en andere sauzen, brood en gebak, boter en melkprodukten en vooral chips en borrelhapjes bevatten grote hoeveelheden zout.
In zeezout zit net zoveel natrium als in gewoon keukenzout. Ook zuinig gebruiken dus. Wel worden er bij het klaarmaken van tafelzout vaak chemische  toevoegingen gebruikt, bv om het te bleken. In dat opzicht is zeezout een stuk natuurlijker.

Voor wie geinteresseerd is: alles over zout, meer fabels en feiten op de amerikaanse website www.saltinstitute.org.