Indirecte risicofactoren

Overgewicht
Stress

Bronnen

Roken

Iedereen weet tegenwoordig wel dat roken slecht is voor de gezondheid. Longkanker en longemfyseem zijn gevreesde gevolgen van roken maar zeker zo belangrijk is het effect van roken op hart en bloedvaten.

Veel mensen realiseren zich niet dat je door roken ernstig invalide kunt raken.

Sigarettenrook bevat stoffen die schade aan hart en bloedvaten kunnen toebrengen. Deze stoffen irriteren de binnenkant van de bloedvatwand. Daardoor is deze als het ware chronisch ontstoken en ontstaan er zwakke en beschadigde plekken. Vet, cholesterol en andere stoffen verzamelen zich makkelijk op deze plekken in de vaatwand. Als deze afzetting ('plaque' of 'atheroom') toeneemt, ontstaat er een vernauwing van het bloedvat en wordt de vaatwand minder flexibel. Hierdoor kan het bloed minder goed doorstromen. Soms vormen zich bloedstolsels rond de plaque, waardoor de doorstroming nog meer gehinderd wordt. De plaque kan bovendien broos worden en scheuren. Losse brokjes (embolus) worden meegevoerd door het bloed. Raakt hierdoor een hart- of hersenslagader verstopt, dan heeft iemand een hartinfarct of hersenbloeding.

Gemiddeld leven niet- rokers 7,5 jaar langer dan rokers. Stoppen met roken is altijd de moeite waard en geeft al op korte termijn rendement. Stop daarom liever vandaag dan morgen!