Home Gezond hart Risicofactoren Hoog cholesterol

Indirecte risicofactoren

Overgewicht
Stress

Bronnen

Cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof die in ons lichaam onder andere als bouwstof wordt gebruikt. Ondanks zijn slechte naam is cholesterol voor ons lichaam absoluut noodzakelijk! Cholesterol zit in veel dierlijk en plantaardig materiaal dat we eten, maar het overgrote deel maakt ons lichaam zelf, vooral in de lever.
Ons lichaam verpakt cholesterol en een andere belangrijke vetachtige stoffen (triglyceriden), in speciale transportdeeltjes, lipoproteïnen. De drie meest bekende deeltjes zijn VLDL, HDL en LDL.

Vooral LDL cholesterol kan zich gemakkelijk in de wanden van slagaders nestelen en zo een vernauwing veroorzaken. Het wordt daarom ook wel “slecht” cholesterol genoemd.

Onder normale omstandigheden moet er een evenwicht zijn tussen de hoeveelheid triglyceriden en cholesterol die door de lever wordt opgenomen en de hoeveelheid die wordt afgegeven. Dit evenwicht kan verstoord raken wanneer de voeding te veel verzadigd vet bevat of wanneer iemand lijdt aan een bepaalde aandoening, zoals suikerziekte, overgewicht of soms een erfelijke ziekte.

Van een te hoog cholesterolgehalte merkt u zelf niets, maar een verhoogd cholesterolgehalte kan op den duur het dichtslibben van slagaders tot gevolg hebben. Hierdoor krijgen de bijbehorende organen, bijvoorbeeld het hart of de hersenen, te weinig of helemaal geen bloed meer. Een hartinfarct of bijvoorbeeld een beroerte of kunnen het gevolg zijn.

Door middel van een gezond dieet kan het cholesterolgehalte in je bloed lager worden. Met name de keuze van het soort vet dat je eet is hierbij belangrijk:

  • Verzadigd (‘verkeerd’) vet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed en vergroot daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Verzadigd vet zit vooral in harde margarine, hard frituurvet en ‘verborgen’ in vet vlees, volvette zuivel, roomboter, chocolade, koek, gebak, snacks en zoutjes. Deze produkten moet je dus spaarzaam gebruiken.

  • Onverzadigd vet verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed en is daarom een stuk beter voor je. Olie, margarine uit een kuipje, halvarine, vloeibaar bak-, braad- en frituurvet, vette vis, noten en pinda’s bevatten meer onverzadigd dan verzadigd vet.

Elders op deze site vind je meer informatie over de soorten vet in voeding en heerlijke recepten die passen in een hart-vriendelijk dieet.

Voor uitgebreide informatie over cholesterol surf naar: www.cholesterol.nl of www.cholesterollinks.nl.