Home Gezond hart Schijf van vijf

Bronnen

Schijf van vijf

De Schijf van vijf is een bekend begrip van tientallen jaren oud. Uit iedere schijf moesten we elke dag wat eten, dan zaten we goed. In 2004 kwam het Voedingscentrum met een nieuwe schijf. Niet met strikte voorschriften, maar met de vrijere “gezondverstandbenadering:” eet gevarieerd, niet te veel, vooral niet te vet, veel groente en fruit, en ga hygiënisch te werk. In 2006 is die schijf vernieuwd.


schijf van vijf (bron: voedingscentrum)

  1. Groente en fruit: goed voor veel vitamines, mineralen, vezels en vocht
  2. Granen (brood, rijst, aardappelen, pasta): voor de noodzakelijke koolhydraten, vezels, B-vitamines, mineralen en eiwit
  3. Zuivelproducten, vlees, vis, vleesvervangers en eieren: nodig vanwege eiwitten, mineralen (calcium, ijzer) visvetzuren en B-vitamines
  4. Vetten en olie (vitaminen A, D, E en essentiële vetzuren)
  5. Dranken (vocht!)

De vakken groente, fruit en brood van de Schijf van Vijf zijn groter afgebeeld dan de andere. Het is aan te raden uit deze vakken ruime porties te kiezen. Deze voedingsmiddelen bevatten namelijk  weinig calorieën en leveren veel waardevolle voedingsstoffen. Vul de voeding verder aan met producten uit de andere vakken. Door gevarieerd te kiezen uit alle vijf vakken wordt de basis gelegd voor een gezond dagmenu.

Ga voor meer informatie naar de site van het voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl