Bieslook

Allium schoenoprasum

Weetjes
Al 3 eeuwen voor Christus was dit keukenkruid zeer geliefd in de Oosterse samenleving. De Chinezen gebruikten het kruid zeer veelzijdig: als tegengif bij verschillende soorten vergiftiging en in de keuken. Via de Romeinen maakten we in onze omgeving er ook kennis mee en is het sinds de 16e eeuw geliefd in de keuken.
Deze winterharde vaste plant kan tot 30 cm hoog groeien en hoewel wij met name de bladeren gebruiken, zijn de bloemen ook heerlijk in bepaalde gerechten.
Bieslook doet het zowel goed in schaduwrijke als zonnige omgevingen. Mits goed verzorgd is het zowel in kleine tuintjes als op terrassen een handig keukenkruid

In de keuken
Bieslook kan fijngesnipperd toegevoegd worden aan bijna alles. Salades, soepen, dipsausjes, eiergerechten en natuurlijk in de geliefde ‘oldtimer’ kruidenboter.
De bloemen kun je gebruiken als garnering of fijngesnipperd in salades. Voor bieslook geldt net als voor basilicum dat je het niet moet meekoken, maar vers moet toevoegen. Gedroogd verliest het snel zijn  aroma.