Koriander

Coriandrum sativum

Weetjes
Een van de oudste keukenkruiden is koriander. Het werd al genoemd in de Bijbel en in de Egyptische piramides zijn er sporen van gevonden. Het plantje is schimmelwerend en bacteriedodend hetgeen de Romeinen allang wisten. Zij gebruikten het vermengd met azijn om hun vlees mee te bestrijken en zo bederf te voorkomen.

Koriander is familie van de schermbloemige, het wordt ongeveer 60 cm  hoog (is wel kwetsbaar!). Het is een kwetsbaar éénjarig kruid, met wit/ roze bloemetjes die het zaad geven. In de Indiase, Griekse en Thaise keuken is het zeer populair.
Koriamder houdt van zon en kalkhoudende, humusrijke volle grond. In potten kun je het enkel kweken voor het blad.

In de keuken
In de Oosterse en Zuid-Amerikaanse keuken is men dol op dit kruid. Vooral
in stoofschotels, kipgerechten, salades en  sauzen.
Wel moet je het vers gebruiken, want gedroogd verliest het zijn aroma. Invriezen kan ook (wel rekening houden met verlies van de mooie kleur)

Geneeskrachtige eigenschappen
Koriander is goed voor de spijsvertering en bevordert de eetlust. Ook werkt het vochtafdrijvend. De geplette zaadjes werken als kompres goed in op pijnlijke  gewrichten en schijnen een hulpmiddel te zijn bij aambeien.