Rozemarijn

Rosemarinus officinalis.

Weetjes
In het oude Egypte was rozemarijn een heilig kruid en ook bij de Grieken en Romeinen stond het symbool voor liefde, vriendschap en trouw bij huwelijks- en geboorterituelen. De kwade geesten moesten het veld ruimen nadat dit kruid als wierook werd gebruikt. Om dierbaren tijdens hun laatste tocht te vergezellen werd een takje rozemarijn op het lichaam van de gestorvene gelegd.
Rozemarijn kan eigenlijk niet tegen vorst en houdt van een zonnige, droge en beschutte plaats en gedijt met weinig voedsel.

In de keuken
De Mediterrane keuken is dol op rozemarijn. Denk aan de marinades, soepen, stoofschotels en barbequeschotels die op smaak gebracht worden met dit kruid. Vooral gegrild vlees (lam–, varkensvlees en wild) en soepen kunnen bijna niet zonder. Vers, gedroogd of ingevroren behoudt dit kruid zijn heerlijke aroma.

Geneeskrachtige eigenschappen
Rozemarijn zou helpen bij griep– en longaandoeningen. Galblaasontsteking en kramp werden vroeger te lijf gegaan met dit kruid. Uitwendig is het in de vorm van olie een goed middel om spier-, zenuw- en gewrichtspijn op natuurlijke wijze te behandelen.