Salie

Salvia officinalis

Weetjes
Salie betekent ‘heil of redding’ en werd eeuwenlang gezien als een soort wonderplant, de koningin onder de geneeskrachtige planten.
Salie werd van de gebieden rond de Middellandse Zee door de Romeinen meegenomen naar deze streken. De Romeinen gebruikten het meer als medicijn dan als keukenkruid. Het zou levens redden en rol doen als vruchtbaarheidsdrankje.
Salie is behalve zeer smaakvol ook geschikt om gerechten beter verteerbaar te maken. Zowel gedroogd als ingevroren behoudt het zijn aroma.
Wat zijn oorsprong al doet vermoeden houdt salie van een zonnig, beschut plekje. In de winter kun je het plantje het beste goed beschermen tegen de kou.
Salie is makkelijk te kweken in potten op het balkon.

In de keuken
Salie wordt vaak gebruikt in sauzen en vettige gerechten (eend, schaap, varken en bv. paling)
Gefrituurde salieblaadjes zijn heerlijk in vele Italiaanse gerechten (pasta’s, saltimbocca). Ook in sommige smeerkazen en vullingen van varkens- en kalfsvlees gebruikt men Salie.

Geneeskrachtige eigenschappen
Salie heeft een ontsmettende werking en wordt daarom vaak gebruikt als mond spoelmiddel of tandpasta (maakt ook de tanden witter). Saliethee, gebruikt als gorgelmiddel, werkt genezend bij keelpijn en ontstoken amandelen.
Let wel op dat je salie niet gebruikt tijdens de zwangerschap.
Het heeft ook een versterkende werking op ons zenuwstelsel en is daarom ook als antistressmiddel geschikt.