Tijm

Thymus vulgaris

Weetjes
Tijm kent zijn roots rondom de Middellandse Zee. De Egyptenaren gebruikten het in combinatie met andere kruiden om hun  geliefde overledenen te balsemen. De Grieken (tijm komt van het  Griekse “thymos” wat kracht betekent) gebruikten het om hun spijzen te verfijnen en als wierook in hun tempels. De Romeinen maakten er zeep en toiletwater van vanwege zijn desinfecterende en genezende werking. Daarnaast was tijm het symbool van moed en dapperheid.
Bij het gewone volk werd het gebruikt als middel  tegen hinderlijke geuren en om ziektes te bestrijden. Tijm en knoflook waren het antibiotica van deze klasse.
Tijm houdt van een kalkhoudende grond, het liefst in de zon.
Tijm kun je het beste om de 2 à 3 jaar verplanten om een sterke plant te houden met een sterk aroma.

In de keuken
Tijm is niet meer weg te denken uit onze keuken. Stoof, wild, pasta, groentenschotels en sauzen, tijm smaakt eigenlijk heerlijk bij vele gerechten. Het kruid mag met mate meekoken en uiteraard worden de takjes veelvuldig gebruikt tijdens het opdienen. 

Geneeskrachtige eigenschappen
Tijm heeft een ontsmettende en anti-bacteriële werking. Ook helpt het kruid bij  spijsverteringsproblemen en gebrek aan eetlust. Problemen met de ademhalingswegen, griep, bronchitis en hardnekkige hoest kunnen verlicht worden met siroop op basis van tijm.