Knoflook

Allium sativum

Weetjes
Knoflook kent een zeer lange geschiedenis, al 5000 jaar voor Christus werd het gekweekt. In het oude Egypthe zijn inscripties en afbeeldingen te vinden waaruit blijkt dat het als voedsel en medicijn werd gebruikt. Het was goed tegen eczeem, kiespijn en het zou de zinnen prikkelen. De Romeinen zagen er een spierversterkend middel in en tijdens de Middeleeuwen deed het zijn intrede als middel tegen heksen en de duivel.
Knoflook kan in principe op alle gronden uit de voeten als deze maar goed waterdoorlatend is. Het beste is het om knoflook af en toe te verplaatsen om aantastingen te voorkomen. De (grote) tenen zijn het meest geschikt om als plantgoed te gebruiken in de maanden oktober en november.
Knoflook is familie van de ui, net als bieslook en prei.

In de keuken
De Italiaanse, Franse, Oosterse maar ook Nederlandse keuken maken gretig gebruik van de scherpe en karakteristiek geur en smaak van knoflook.
Vers is het minder scherp van smaak dan gedroogd of in poedervorm.
In gekookte of gebakken vorm wordt de smaak en geur meer subtiel en minder dominant.

Geneeskrachtige eigenschappen
Knoflook zou onder meer cholesterol- en bloeddruk verlagend werken en bacteriedodend zijn. De suikerspiegel zou ook gunstig worden beinvloed en zou het een goede antibiotische en antiseptische werking hebben op stoornissen en infecties van de ingewanden. 
De zwavelverbindingen in knoflook worden in het lichaam omgezet in diwaterstofsulfide, een stof die dient als boodschapperstof voor vaatverwijding. (NRC, 0ktober 2007)